viernes, 12 de junio de 2009

"El Médico"...i bon estiu!!


La veritat és que per motiu personals no he tingut massa temps de treballar el meu blog. De totes formes, no volia desaprofitar l'oprtunitat per fer la meva última entrada.


Aquesta última entrada la dedicaré per comentar i recomanar un llibre que crec que està molt relacionat amb el contingut d'aquesta assignatura, El médico (de Noah Gordon). Aquest llibre explica la història d'un nen que viu a Londrés al segle XI, al qual se li moren els pares i es separat dels seus germans. Al no tindre altre família que es fagi càrrec d'ell, es converteix en l'ajudant d'un barber cirugia. A partir d'aquí ,el llibre explica el recorregut del nen en el seu aprenentarge per la vida fins que és adult i te com objectiu arribar a ser metge.

´

Si llegim el llibre amb atenció, podem trobar molta informació implícita per analitzar sobre l'educació; valors, tiups d'educació, relació educativa entre els personatges, etc.


En resum, recomano el llibre "El médico", i sobretot recomano llegir--lo amb atenció i intentant relaciont-lo amb els continguts de l'assigatura, veure-ho que se'n pot trure molt de suc!


Per finalitzar faré una breu conclusió de l'assigantura. Tot i no haver pogut assistir per participar en el treball en grup, he treballat el contungut del campus i estic al dia tant dels treballs realitzats com de la matèria. He trobat molt interessant i útil tota la informàció penjada sobre l'educació, així com els diferents textos, notices i estudis.


Fins aquí el meu blog, i ara, només dessitjar-vos a tots i totes un bon estiu!!

jueves, 2 de abril de 2009

'La ley del palo' avanza en EE UU

Aquí va una altra notícia d'Estats Units que crec que és interessant de comentar:

200.000 estudiantes sufren castigos físicos cada año - Un condado de Georgia se suma a los 13 Estados donde esta práctica es habitual en las escuelas

"La lletra amb la sang entra", això sembla que encara segueix vigent als Estats Units, un dels pocs països desenvolupats en el que el càstig físic a les escoles segueix sent legal. Aquest fet es dóna especialment en guetos, zones de pobresa i violència, i en zones rurals.

A Twiggs, a l'Estat de Georgia, s'acaba de reinstaurar el flagell amb pales de fusta. "A vegades els nens petits obeeixen millor amb aquests mètodes".

L'agressió física per part dels professors és legal a 21 Estats, i d'ells n'és freqüent a 13. En especial cal destacar Texas i Missisipi, on s'aplica el 40% dels càstigs que s'apliquen en tota la nació.

L'estudi demostra que, cada any, 200.000 nens dels EEUU reben algun tipus de càstig físic, que van des de empentes fins als càstigs més severs.


Després de llegir la notícia, em plantejo; com és possible que aquests fets es donin a ple s.XXI a la primera potència mundial?! Com a docents de nens i joves haurien de saber educar amb mètodes més pedagògics i no a cop de pal! On està l'arrel del problema que porta a utilitzar aquests càstigs dins l'aula? Potser en el sistema educatiu, o en la formació del professorat, o en la societat...o potser és en el conjunt de tot això!

Tot i que Estats Units ens queda molt lluny, i a vegades ens sembla que el que està lluny no ens afecta, com a futurs pedagogs hauríem de plantejar-nos que com és possible que a dia d'avui, encara necessitem recórrer a aquests tipus de càstigs per poder educar.

Aquí us deixo una llista dels països on encara està autoritzat pegar als alumnes dins l'aula:

Botsuana, Burundi, República Centroafricana, Chad, Cuba, Guinea Ecuatorial, Ghana, Gibraltar, Guatemala, Indonesia, Laos, Liberia, Madagascar, Malasia, Níger, Nigeria, Panamá, República de Corea, Singapur, Somalia, Tayikistán, Tanzania, EE UU, Vietnam, Zimbabue. Además, lo permiten en otra veintena de pequeños Estados y colonias, como Bahamas, Barbados, Belice, Islas Caimán, Dominica o Islas Salomón, entre otras.

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/ley/palo/avanza/EE/UU/elpepisoc/20080821elpepisoc_3/Tes

miércoles, 1 de abril de 2009

La escuela que quiere Obama

Llegint noticies sobre educació m'he topat amb la següent;

"El presidente de EE UU propone ligar las subidas de sueldo de los docentes a los resultados de sus alumnos".

El president dels Estats Units ha presentat una serie de propostes per millorar el sistema educatiu, alguna tan polèmica, com la de vincular el sou dels professors als resultats acadèmics dels seus alumnes. La proposta és regular els augments de sou en funció dels resultats dels alumnes en unes proves estandaritzades que cada Estat realitza anualment entre el tercer i vuitè grau, fins els 13 o 14 anys. Obama diu el següent; "Si a un professor se li dóna una, dos o tres oportunitats però no millora, no hi ha excusa perquè segueixi ensenyant".

Penso que el sou és un factor motivador, de fet treballem per rebre un sou a final de mes. Però amb aquesta nova mesura que es proposa, fins a quin punt serà fiable les qualificacions dels infants si el sou del professor depèn d'això? No es deixaran portar els mestres pel poder dels diners i seran més benèvols a l'hora d'avaluar?

miércoles, 11 de marzo de 2009

El preu de l'educació

Mirant noticies sobre educació m'he topat amb la següent:

La educación infantil les cuesta a los padres un 26% más de media que la universitaria según el INE
  • El coste medio de un niño de 0 a 2 años es de 1.581 euros anuales según el INE
  • Un universitario supone para su familia un gasto menor de 1.255 euros al año
  • El PP propone que se garantice una plaza de 0 a 3 años si los padres trabajan o estudian

RTVE.es/RNE 24.02.2009La Encuesta sobre Gasto de los Hogares en Educación del Instituto Nacional de Estadística (INE) señala que el coste medio más alto corresponde a los niños de 0 a 2 años, con 1.581 euros anuales, mientras que el de la enseñanza universitaria es de 1.255 euros. Lo que supone que las familias españolas gastan un 26% de media más en la educación de los bebés que en la de los universitarios.

La portavoz de la Plataforma estatal por la Educación infantil, Pepa Cruz, ha abogado en Radio Nacional por "una legislación específica que proporcione una escuela infantil de calidad" y que reconozca los derechos educativos de los niños de 0 a 6 años. También ha reclamado un "tratamiento digno" para los profesionales, los maestros, porque "no sirve cualquiera" aunque no considera necesario que sea obligatoria la educación de 0 a 3 años.


Només em cal llegir el títol de la notícia per veure que es tracta d'un preu desmesurat per l'educació dels mes petits. Moltes famílies necessiten portar als nens i nenes a les llars d'infants, però fins a quin punt les famílies de classe mitja poden pagar aquests preus per l'educació dels més petits? I això per no parlar de les famílies sense recursos econòmics...

Tot i que l'educació infantil no és obligatòria, penso que hauria de tractar-se d'una etapa més reconeguda, tant a nivell dels infants, com dels professionals. A l'etapa d'educació infantil es treballa amb nens i nenes de 0 a 6 anys, però ens hauríem de plantejar; que siguin més petits que en la resta d'etapes, vol dir que els estem educant menys?

Personalment pertanyo a una família nombrosa de set germans i m'esgarrifo pensant el que els meus pares han invertit en la nostra educació. Penso que hauria d'haver més facilitats, ja que l'educació dels infants d'aquesta etapa és igual o fins i tot més important que en qualsevol altre.

martes, 3 de marzo de 2009

Classe "debat" sobre el Pla Bolonia (26/02/09)

Penso que la classe del 26 de Febrer mereix un espai en el meu blog. Improvitzadament vem fer de la classe un petit debat explicatiu sobre el que pensem que serà el Pla Bolonia, que si més no ens va ajudar a aclarir una mica els nostres dubtes sobre aquest canvi educatiu, i a l'hora veure el poc que sabem sobre ell.

Aquí deixo un link on el secretari d'Estat d'Universitats respón algunes preguntes claus sobre el Pla Bolonia. Son preguntes molts bàsiques però tota informació serà ben rebuda...!

http://bolonia.fecyt.es/contenido.asp?dir=09_FAQ#ancla10

L'inici...

Aquí comença el meu blog, el meu espai personal d'opinió sobre tot allò relacionat amb l'assignatura de Teoria de l'educació.

Una teoria és un conjunt de conceptes i preposicions, la finalitat de la qual és organitzar, explicar i descriure un conjunt d'observacions.

Si apliquem aquesta definició a l'educació, puc dir que el que espero apendre durant el temps que duri l 'assigantura és a entendre, analitzar, valorar i ser crítica amb aquells conceptes i fets relacionats amb l'educació.

I ara, només em falta donar-vos la benvinguda i que comenci l'acció en aquest blog!